Gå til innhold

Avdelingen gir veiledning til alle som ønsker å låne musikk og
skaffer musikk i alle former, sjangrer og vanskelighetsgrader. Musikkavdelingens samling består av ca. 15000 titler fordelt på noter, CD-er, DVD-er, Blu-ray, oppslagsverk og bøker om musikk.

Søk i musikksamlingen

  • Musikkavdelingen har lærebøker for teori, instrumenter og sang, samt fagbøker om musikk, musikkteori, sangere, musikkgrupper og komponister. Samlingen består av alle sjangrer, fra klassisk til metal, på cd og noter.
  • Nordnorsk Musikkråds Notesamling er en spesialsamling av noter for kor og for større og mindre orkestre.
  • Musikkavdelingen har spesialutdannet bibliotekar med bred viten om musikk.
  • Musikkbibliotekaren veileder og hjelper biblioteker, private brukere og institusjoner med å finne det de har bruk for og bestiller inn fra andre biblioteker det som ikke finnes i egen samling.
  • Musikkbibliotekaren hjelper bibliotekene i Troms med innlån av musikk og kan bestille for dem om ønskelig.
  • Musikkavdelingen låner ut alt av noter, cd-er, dvd-er, Blu-ray og bøker også på fjernlån, bortsett fra enkelte oppslagsverk.
  • Musikkavdelingen sender fjernlån til alle biblioteker i landet.
  • Alle er velkomne til å henvende seg med spørsmål om musikk, men private brukere som skal ha tilsendt materiale vil få det sendt til sitt nærmeste bibliotek.
  • Lånetid på noter, cd-er, dvd-er, Blu-ray og bøker er fire uker for alminnelige brukere og seks uker for biblioteker.
  • Alt materiale kan fornyes, så fremt det ikke er venteliste. Dette gjelder også for fjernlån.

Harstad biblioteks musikkavdeling ligger i 2. etasje og har direkte adkomst til Harstad kulturhus sin foajé. Det er et godt samarbeid med Harstad Kulturhus i forbindelse med større arrangementer. Musikkavdelingen brukes av lag, foreninger og organisasjoner som holder møter og arrangementer. Lydanlegg, lerret, høyttalere og videoprojektor gjør musikkavdelingen velegnet til ulike former for arrangementer, slik som foredrag, filmframvisning og konserter.

Harstad biblioteks musikkavdeling er et aktivt og attraktivt musikkbibliotek med en aktuell og oppdatert samling.

Musikkbibliotekaren oppfordrer alle til å ta kontakt hvis man trenger hjelp med spørsmål om musikk. Kontakt Stine Iversen stine.iversen@harstad.kommune.no, telefon 48046565

Historiske fakta

  • September 1995: Prosjektet «Musikk til alle» var en suksess. Dermed gjorde Troms fylkesbibliotek prosjektet til en permanent ordning med årlig støtte. Harstad biblioteks musikkavdeling ble da offisielt fylkesbibliotek for musikk i Troms.
  • 1993: Musikkbibliotekar Ole Petter Søbye starter prosjektet «Musikk for Alle» med tilskudd fra Statens bibliotektjeneste, Troms fylke og Harstad kommune. Det 3-årige prosjektet skulle gi alle i Troms fylke muligheten til å låne musikk gratis.

 

Naxos

Teksten under er skrevet av Jorunn Eckhoff Færden, og gjengitt med tillatelse fra Bergen Offentlige Bibliotek.Visste du at mange bibliotek abonnerer på den klassiske strømmetjenesten Naxos Music Online? Det gjør også Harstad Bibliotek. Det eneste du trenger for å få gratis tilgang til denne herligheten er lånenummeret ditt.

Gå til Naxos og logg inn med ditt lånenummer.
Lånenummeret finner du på lånekortet ditt.

Om du ikke føler deg så bevandret i klassisk musikk kan du jo prøve å begynne med noen av de ti verkene nedenfor:
– Wolfgang Amadeus Mozart: Eine kleine Nachtmusik
– Johann Sebastian Bach: Jesus bleibet meine Freude (Jesu joy of man’s desiring). Denne finnes i et utall varianter, men originalen finner du i kantaten  “Herz und Mund und Tat und Leben”. Kantate er et verk for kor, solister og orkester, som oftest fremført i en kirke.
– Ludwig van Beethoven: Symfoni nr. 9 “Choral”. Er du utålmodig etter å høre de mest berømte tonene her, kan du jo spole deg frem til den siste delen (kalles gjerne sats i klassisk musikk). Ellers er det vel verd å høre hele symfonien.
– Georg Friedrich Händel: Lascia ch’io pianga fra operaen Rinaldo. En opera er et stort og langt musikkstykke med masse sang og musikk (ofte med syltynn handling og dramatisk slutt).
– Johannes Brahms: Klaverkvartett nr. 2, op. 26. En klaverkvartett består som oftest av piano, fiolin, bratsj og cello
– Pyotr Tchaikovsky: Nøtteknekkeren, der Blomstervalsen virkelig er blant “sviskene”.
– Franz Schubert: Ave Maria! (som egentlig heter Ellen’s Gesang III, Op. 56, No. 6, D. 839, “Hymne an die Jungfrau”).
– Robert Schumann: Klaverkonsert i a-moll, op. 54. En klaverkonsert er et musikkstykke for klaver (=piano) og orkester.
– Frédérik Chopin: Nokturne no. 2 i ess-dur, op. 9, nr. 2
– Edvard Grieg: Arietta fra Lyriske stykker I, op. 12. Vi kommer jo ikke utenom Bergens store sønn, og de mest berømte verkene fra hans hånd er kanskje Peer Gynt-musikken, Klaverkonserten i a-moll eller Holbergssuiten. Men Arietta er et vakkert, lite stykke for klaver.

Tips nr 1:
Titlene i Naxos er stort sett skrevet på engelsk (f.eks. Symphony, piano quintet eller nocturne).

Tips nr. 2:
Søk opp “Best of + komponistens etternavn”, så kommer du rett til Best of-platene.